Annego Strumphler - artikel - De Reus voor de RechtbankAS

De Reus voor de Rechtbank

Sinds 3 mei 2021 vinden de zittingen van de rechtbank Amsterdam plaats in haar nieuwe gebouw aan de Parnassusweg 280.

Wanneer je van de Oost- of Zuidkant het gebouw benadert, zie je op het plein voor de rechtbank een vijf meter hoog beeld: een menselijke figuur van reusachtige proporties, die zich voorover buigt en kijkt naar iets wat hij in zijn hand houdt. Je kunt net in de hand kijken: daar zie je een uil, symbool van kennis en wijsheid, een pijl (volharding) en een eikel (groei en geduld).

Het beeld roept meteen vragen op: Wat symboliseert dit alles? Wat heeft het met de rechtbank en het recht te maken? Is het beeld met zijn enorme proporties een symbool voor een macht, voor de onafhankelijke rechterlijke macht die niet buigt voor de wetgevende en uitvoerende macht, maar wel voor kennis en wijsheid in de symbolische gedaante van de uil die hij met zorg in zijn hand houdt?

De rechtbank zelf heeft een andere interpretatie. Het ziet in het beeld een zachtaardige poortwachter die bezoekers verwelkomt en hen een ogenblik van ontspanning, troost en relativering geeft op het moment dat zij in spanning de rechtszaal binnengaan. Meer over ‘Love or Generosity’ (PDF)

Wie zal het zeggen. Vaststaat dat het een prachtig beeld is dat de verbeelding van de bezoeker prikkelt.

Foto van het standbeeld van De Reus voor de Rechtbank, Parnassusweg 280, Amsterdam

© annego strumphler, mei 2021


Contact

Annego Strumphler, Juridische teksten & Advies

E-mail Privacyverklaring

U kunt mij ook volgen op LinkedIn