Annego Strumphler - artikelenAS

Artikelen

In deze rubriek schrijft Annego over vragen die haar bezig houden en die zij plaatst in een maatschappelijke, juridische context.


Internetfraude

Naar een digitaal weerbare klant?

Naar schatting twee derde van de Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met internetfraude en velen zijn daar de dupe van. Dan gaat het om misleidende mailtjes en telefoontjes waarin geprobeerd wordt persoonlijke data aan de klant te ontfutselen zoals inloggegevens en pincodes van bankrekeningen, waardoor geld naar de rekening van de oplichter gesluisd wordt.

Lees meer...


De Reus voor de Rechtbank

Sinds 3 mei 2021 vinden de zittingen van de rechtbank Amsterdam plaats in haar nieuwe gebouw aan de Parnassusweg 280. Wanneer je van de Oost- of Zuidkant het gebouw benadert, zie je op het plein voor de rechtbank een vijf meter hoog beeld: de reus voor de Rechtbank!

Lees meer...


Contant betalen

Contant betalen staat onder druk. Supermarkten en detailhandel gaan steeds meer over op digitaal betalen, met pinpas of contactloos. Een ontwikkeling die voor veel mensen bezwaarlijk is. Kunnen zij een beroep doen op een recht op contant betalen?

Lees meer...


Eigen schuld

Gedupeerde wordt ‘verleid’ iemand financieel bij te staan die zich voordoet als een Amerikaanse militair (ECLI:NL:RBAMS:2018:2984). Het geld verdwijnt op Ghanese bankrekeningen. Beroep op de anti-witwaswetgeving (Wwft) baat gedupeerde niet. Vordering op bank wordt afgewezen op grond van ‘eigen schuld’.

Lees meer...


Foot Locker-arrest (2019)

De Foot Locker-zaak (ECLI:NL:GHAMS:2019:1611) is een voorbeeld van een type rechtspraak waarin een derde-gedupeerde de bank aansprakelijk stelt. Rekeningfraude. Succesvol (hoger) beroep op publiekrechtelijke anti-witwaswetgeving (Wwft).

Lees meer...Contact

Annego Strumphler, Juridische teksten & Advies

E-mail Privacyverklaring

U kunt mij ook volgen op LinkedIn